Rozklad súčtu dvoch druhých mocnín

Autor: Miroslav Židek | 26.3.2014 o 7:17 | (upravené 26.3.2014 o 7:42) Karma článku: 0,00 | Prečítané:  169x

Vo viacerých príspevkoch sme si už písali o súčte dvoch druhých mocnín. Dnes by som len uviedol, akým spôsobom je možné rozkladom súčtu dvoch ľubovoľných druhých mocnín vypočítať správny výsledok tohto súčtu.

 

Dávnejšie som sa dlhší čas zamýšľal nad možnosťou vyjadrenia súčtu dvoch druhých mocnín. Uvediem štyri postupy, ako získať správny výsledok.

 

Ukážka :

 

a^2 + b^2 = 2 . a . b + ( b - a )^2

 

Výpočet :

4^2 + 9^2 = 2 . 4 . 9 + (9 - 4)^2

 

 

 

Ukážka :

 

a^2 + b^2 = ( a + b) . b  - a . ( b - a )

 

Výpočet :

4^2 + 9^2 = (4 + 9) . 9  - 4 . (9 - 4)

 

 

 

Ukážka :

 

a^2 + b^2 = a .( a + b)  +  b . ( b - a )

 

Výpočet :

4^2 + 9^2 = 4 (4 + 9)  + 9 . (9 - 4)

 

 

 

Ukážka :

 

a^2 + b^2 = [( a + b)^2  + ( b - a )^2 ] / 2

 

Výpočet :

4^2 + 9^2 = [ (4 + 9)^2  + (9 - 4)^2 ]   / 2

 

 


Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?